Uskrs: Dekorisanje jaja sličicama i lepljivom trakom

April 1, 2015

Uskrs: Dekorisanje jaja sličicama i lepljivom trakom

Lepljiva traka i sličice su sve što vam je potrebno za originalno dekorisanje jaja!

Inspiraciju za prazničnu trpezu možete potražiti u Uskršnjem kuvaru / pdf knjižicu možete pogledati i preuzeti ovde. Zajedno sa Najbolja mama na svetu i Donkafa. A još ideja za dekoraciju jaja potražite u prethodnim postovima – jaja dekorisana pirinčem i prirodno bojena jaja.

Uskrs: Dekorisanje jaja sličicama i lepljivom trakom

[recept]

Jaja dekorisana pirinčem

Potrebno je:

• boja za jaja
• lepljive sličice u raznim oblicima – krug, srce, zvezdice…
• lepljiva traka
• kuvana jaja

Jaja treba da budu topla, kako bi se i traka i sličice bolje lepile za jaje.
Izlepite jaja sličicama, možete kombinovati više sličica kako biste dobili karakterističnu šaru. Kada izlepite jaja, prstom dobro pređite preko sličica kako bi što bolje legle na ljusku. Samo pazite da ne stisnete prejako kako ne biste slomili jaje. Ubacite u boju po želji, dok ne dobijete željenu nijansu. Vadite u karton za jaja, pa kada se malo prosuše skinite sličice. Premažite uljem kada se potpuno ohlade.

Za dekorisanje trakom – traku možete seći na uže tračice, kockice, trouglove.. pa lepiti po jajetu. Budite maštoviti! Ubacite u boju, dok ne dobijete željenu nijansu. Ako vidite da se traka odlepljuje, brzo izvadite jaja. Vadite u karton za jaja, pa skinite traku. Premažite uljem kada se potpuno ohlade.

Napomene:

• Najbolje su se pokazale sličice manjih dimenzija, jer lepo legnu na površinu jajeta, pa ne dozvoljavaju boji da prođe na mestima gde ima nabor.
• Kada birate traku, gledajte da bude nepromočiva, vodootporna i da se dobro lepi.
• Ako ste u mogućnosti, koristite gel boje koje su jačeg intenziteta ili boje u kojima je dovoljno da jaja stoje kratko, a da dobiju intenzivnu boju.

[/recept]

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply