Čokoladne šljive sa bademom

February 27, 2017

Čokoladne šljive sa bademom

Suve šljive u čokoladi, da li je ovoj poslastici potreban neki dodatni opis? Meni ne, one su čisto savršenstvo upakovano u zalogaj.

Čokoladne šljive sa bademomÈokoladne šljČokoladne šljive sa bademomive sa bademom

Dugo sam kupovala šljive u čokoladi, a onda sam pomislila kako ja to mogu da napravim bolje, tj. mogu da kontrolišem kvalitet sastojaka od kojih će biti napravljene. Umesto one slatke čokolade koja se koristi kao preliv, koristim omiljenu sa 70% kakao delova. Samim tim sam dobila poslasticu koja nije preslatka i u kojoj je fino izbalansiran odnos slatke šljive i gorke čokolade. Badem kupujem sirov, pa ga pečem onoliko koliko ja smatram da treba, jer često kupovni nije dovoljno pečen.

Čitava filozofija je da šljive napunite bademom i umočite u čokoladni ganaš. Precizan recept vam nije potreban jer koliko zalogaja želite, toliko sastojaka koristite. Šljive možete prelivati čokoladnom glazurom, ali meni je ukusnija verzija čoko ganaš. Birajte šljive koje su jedre, koje nisu skroz sasušene. I to je to 🙂 Uživajte u ovoj jednostavnoj poslastici sa tako puno ukusa!

Post je urađen u saradnji sa IDEA prodavnicama, gde je u toku Nedelja suvog i koštunjavog voća na kojoj do 5. marta možete pronaći proizvode snižene 20%.

Čokoladne šljive sa bademom

Čokoladne šljive sa bademom

sastojci

suve šljive, bez koštice
sirovi badem

crna čokolada sa 70% kako delova
slatka pavlaka

priprema

Badem ispecite na tiganju ili u rerni do željene pečenosti i ostavite da se ohladi. Ili koristite već pečeni, ako vas mrzi da ovo radite. Suve šljive operite i osušite. Svaku napunite sa pečenim bademom. Stavite u frižider na hlađenje.

Što se tiče čokoladnog ganaša – 150 g čokolade + 50 ml slatke pavlake je mera za sos u koji ćete moći da umačete šljive i da se u frižideru fino stegne. Meni je ova mera bila ok za oko 200 g suvih šljiva, ali sve zavisi od veličine šljiva koje koristite.
Ganaša spremite tako što čokoladu izlomite na sitne delove i stavite u činiju. Slatku pavlaku zagrejte, ali ne dozvolite da proključa pa prelijte preko čokolade. Sačekajte 1-2 minuta pa dobro promešajte. Punjene šljive umačite u čokoladni sos, najbolje uz pomoć neke duge čačkalice ili štapića za ražnjić pa ređajte na tacnu obloženu papirom za pečenje. Stavite u frižider da se čokolada stegne. Služite direktno iz frižidera, jer čoko ganaš na sobnoj temeparuti omekša.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply