Smuti činija / junsko izdanje

June 21, 2017

Smuti činija / junsko izdanje

Koliko je divan jun mesec! Svake godine iznova me obori sa nogu voće koje preplavi pijacu. Sve te bobice koje kratko traju, koje zahtevaju da ih iskoristiš u roku od odmah. Smuti je uvek dobra ideja.

Smuti činija / junsko izdanje

Smuti je kod mene vremenom doživeo dosta promena. Mleko kao sastojak sam potpuno izbacila, nekako mi ta kombinacija voće-mleko nikada nije štimala. Zamenila sam ga biljnim napicima, ali najčešće ga samo malo razredim sa vodom. Razlog? Želim pun ukus voća. Čak i med više ne dodajem, jer mi nije potrebna dodatna slatkoća sem one koja dolazi iz voća. Banana je sasvim ok zaslađivač.

Smuti činija / junsko izdanje

Ovaj smuti čine dve voćke – banana i višnja. Tek nedavno sam otkrila koliko je smuti bolji sa smrznutim voćem, pa kada sam u mogućnosti sveže sezonsko zamrznem dan pre i sutradan ga iskoristim za smuti (naravno da možete koristiti i zamrznuto prošlogodišnje). Obično zamrznem samo jedan sastojak, u ovom slučaju višnje, banana je ok da bude iz fridža. Na ovaj način dobijem gust smuti koji jedem kao kašu, i koji je super osvežavajuć za ove tople dane. A ako zamrznete i bananu, dobijate sladoled 😉 Kako bi pojačala nutritivnu vrednost, dodajem čiu i ovsene. Možete i bez njih, ali ja volim da ih dodajem kako bi od smutija napravila obrok koji će me duže držati sitom. A kao dodatak na smuti, stavljam sve što imam u tom trenutku u šteku – orašasto i sveže voće, semenkice… Volim da od ove činije napravim gozbu!

Naravno, smuti činiju možete napraviti sa voćem po izboru. Meni je banana uvek osnova, a kod druge voćke mi je bitno da bude blago kisela. Dodaci su stvar vašeg izbora.

Smuti činija / junsko izdanje

Post je urađen u saradnji sa VODAVODA vodom.
VODAVODA je jedina arteška voda koja dolazi iz Srbije. Arteška voda se nalazi na određenoj dubini, između dva nepropusna sloja. Prirodno se filtrira prolaskom kroz stene, potpuno bistra i biološki čista izlazi na površinu.

Smuti činija / junsko izdanjeSmuti činija / junsko izdanje

Smuti činija / junsko izdanje

za dve osobe

sastojci

1 puna kašika čia semenki
1 puna kašika ovsenih pahuljica
2 banane
oko 100 g višanja, smrznutih i bez koštice
1 flašica VODAVODA vode

kokos čips
badem
golica
voće – ribizle, borovnice, maline

prirpema

Veče pre, u činijicu ili teglicu stavite ovsene pahuljice i čia semenke pa prelijte sa duplom količinom vode. Stavite u frižider. Sveže višnje očistite od koštica i stavite u zamrzivač.

Kada ste spremni da pravite smuti, u blender dodajte nabubrele čia semenke i ovsene, dodajte banane iseckane na manje delove i višnje. Dolijte vrlo malo vode, oko 2 kašike tek da pokrenete stvar. Dobro izmiksajte. Ovo možete raditi i pomoću štapnog miksera. Dobijeni smuti rasporedite u dve činije. Pospite sa kokovosim čipsom, bademom, golicom i sezonskim voće. Poslužite odmah.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Jovan June 23, 2017 at 02:51

  Mhmmm! Obavezno ću probati sa vodom! Iskreno u poslednje vreme sam dosta “izučavao” smutije, i ovo je prvi da vidim sa vodom! Mi lajkii! 🙂 Savršene fotke, kao i celokupan sajt! Oduševljenje veliko! Bravo!!

  • Reply Ana @ Prstohvat soli June 26, 2017 at 09:30

   Hvala najlepše, Jovane!
   Kod ovog smutija je fora da ga razrediš sa vrlo malo vode kako bi ostao što gušći i samim tim voće kojim ga dekorišeš neće potonuti.

   Pozdrav!

  Leave a Reply