Kolač od starog hleba iz Crock-pot-a

October 28, 2016

puding-od-starog-hleba1

Bread pudding je recept koji možete naći u mnogim svetskim kuhinjama. Ako bi ga bukvalno preveli sa engleskog, zvao bi se puding od starog hleba, a po našim pojmovima, niti je puding niti klasičan kolač već je u pitanju poslastica od starog hleba koja se može poslužiti kao dezert, dok je kod mene uglavnom u formi doručka.

puding-od-starog-hleba2

Kolač od starog hleba podrazumeva stari hleb (jel:) koji se potopi u mešavinu jaja, mleka, šećera i dodataka po želji – začini, koštunjavo, suvo ili sveže voće pa se zapeče u rerni. Drugi način je da ga spremite u Crock-pot aparatu. Više informacija o Crock-pot aparatu pročitajte u prethodnom postu.

puding-od-starog-hleba3

Prednost spremanja ovog kolača u Crock-pot-u je u tome što sve sastojke možete staviti u aparat tokom noći (u slučaju da ste od onih koji kasno ležu:) upaliti uređaj, a po ustajanju vas sačeka gotov, topao doručak. Prednost spremanja u rerni je to što se površina kolača zapeče dok kod Crock-pot-a to nije slučaj, ali svakako je moguće da samu keramičku posudu po završetku ubaciti u rernu da se površina dodatno zapeče. I zato je Crock-pot kul 🙂

puding-od-starog-hleba5

U odnosu na prethodni post, za pripremu ovog recept sam koristila drugi modela aparata koji je cenovno povoljniji, ali ne poseduje tajmer na kome podešavate koliko vremena će se jelo krčkati. U praksi to znači da ćete morati da navijete neki sat sa strane koji će meriti vreme i opomenuti vas kada da ugasite aparat. I to je jedina mana ovog modela, ali koliko para… Inače, manje je zapremine nego prethodni pa je zgodan za pripremu manjih količina, a i za skladištenje jer ne traži mnogo prostora. A i boja mu je divna!

Post je urađen u saradnji sa Crock-Pot Srbija, više informacija potražite na njihovoj Facebook stranici.

puding-od-starog-hleba4

Kolač od starog hleba iz Crock-pot-a

za 4 osobe

sastojci

300 g starog hleba
4 jajeta
550 ml mleka
125 ml slatke pavlake
115 g putera
60 g šećera (ja sam stavila 30 g kokosovog i 30 g belog)
1 kašika cimeta
oko 50 g suvog grožđa

priprema

Crock-pot posudu premažite sa tankim slojem suncokretovog ulja.
Hleb isecite na krpunije kocke. Umutite jaja, dodajte im mleko i slatku pavlaku. U drugu posudu ili na dublji tanjir stavite puter koji je malo odmekšao na sobnoj temperaturi, dodajte šećer i cimet pa sjedinite uz pomoć viljuške (bolje je da puter bude još blago tvrd, pa sjedinjavanjem sa šećerom i cimetom da se naprave krpunije mrvice). Polovinu isečenog hleba stavite u Crock-pot, preko pospite sa polovinom mrvica od putera i sa polovinom suvog grožđa. Zatim stavite preostali hleb, opet mrvice putera, pa zalijte sa umućenim jajima, mlekom i slatkom pavlakom. Pospite sa preostalim grožđem. Poklopite posudu, upalite na stepen 2 pa krčkajte oko 3 sata. Nakon 2,5 sata počnite da proveravate situaciju. Ja sam ugasila uređaj kada su ivice dobile zlatnu boju.
Služite vruće, uz med ili sveže voće.

napomena

Kolač je spreman u Crock pot aparatu zapremine 3,5l.

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply v November 7, 2016 at 11:41

    Slatka popara.

  • Reply leslie Piedra Pérez November 8, 2016 at 01:16

    Esta me receta me gusta mucho, perdona que escriba en español es que no sé tu idioma, aunque traduzco tu página en mi ordenador pero el traductor de Google es tan malo para traducir que prefiero escribir en mi idioma. Me encanta tu blog y esta receta es deliciosa. ¡Habrá que probar a hacer esto! Un saludo desde España, Madrid.

  • Leave a Reply