Gingerbread Latte

January 13, 2015

Gingerbread latte

Postoje rituali koje svakodnevno obavljamo, mnogi od njih nam nisu mili. Postoje i oni koji nas čine takvima kakvi smo, koji nam ulepšaju dan, oraspolože kada smo down, pomognu da preguramo dan… Topla kafa, često uz kolač, je moj jutarnji ritual. Ne, ne pijem je da se razbudim, već osećaj topline koj mi pruža ova tečnost u omiljenoj šolji je nešto što ništa drugo ne može da zameni.

Ovo nije kafa za one koji ne piju slatku, niti za one koji ne vole začine. Ovo je jedna hedonistička kafa, sa dosta aroma i ukusa. Gingerbread latte možete probati u nekoj od gradskih kafeterija, ali savetujem da ga napravite sami. Jer ono što sam ja pila je bilo isuviše slatko za moj pojam. I začine možete štimati po sebi, a i brate mili, lepše kad sami zbućkate kafu pa pijuckate iz omiljene šolje/tegle, nego da pijete iz one kartonske čaše za poneti. Sav ukus leži u sirupu, recept za sirup je za otprilike četiri šolje, ali vi možete stavljati manje od navedene količine, ako smatrate da bi vam bilo prejako. Možete je pojačati nekim alkoholom npr. rum je super. Možda baš ovaj latte postane vaš omiljeni dnevni ritual, no u tom slučaju preskočite rum 😀

Gingerbread latte

[recept]

Gingerbread Latte

za jednu osobu

Gingerbread sirup:

Ovo je mera za otprilike 4 kafe. Možete ga spremiti, staviti u frižider i koristiti po potrebi. Ne znam koliko dugo može da stoji, meni je stajalo najduže oko 7 dana.

150 g šećera
250 ml vode
1 kašičica đumbira
1/4 kašičice cimeta
na vrh noža mlevenog klinčića

Gingerbread latte:

75 ml espresa
120 ml mleka
50 ml sirupa
1 kašika umućene slatke pavlake
keks tipa Spekulas, za dekoraciju

Priprema:

Prvo spremite sirup, pomešajte sve sastojke u manjoj šerpi i na najjačoj temperaturi sačekajte da proključa, pa smanjite na srednju i kuvajte jok oko 10-ak minuta. Sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da se ohladi.

Za latte, skuvajte espreso. Mleko izbućkajte. Ako na aparatu nemate bućkalicu za mleko, mleko prvo ugrejte pa izbućkajte pomoću ručne mutilice za Neskafu ili stavite u teglu i dobro promućkajte. U šolju u kojoj ćete služiti, sipajte prvo sirup, pa espreso, promešajte. Sipajte mleko, blago promešajte da se sastojci sjedine. Na vrh sipajte umućenu penu od mleka, stavite kašiku slatku pavlaku i ubacite keksić. Poslužite toplo!

[/recept]

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Tanja January 13, 2015 at 12:33

    A keksići? Gde je recept za njih? 🙂

  • Reply Nevena January 13, 2015 at 19:12

    Ovo je za mene, ovo je divno! Svi sastojci koje jednostavno obožavam, a u vezi kave, totalno se razumijemo, taj jutarnji ritual rijetko što može zamijeniti.. 🙂

  • Leave a Reply