Uskrs: Prirodno bojena jaja

March 29, 2015

Uskrs: prirodno bojena jaja

Pored lukovine, da li znate sa se jaja mogu farbati raznim voćkama, povrćkama, začinima…

Ovo je jedan veoma jednostavan i “zdraviji” način za farbanje jaja. Sve što vam je potrebno verovatno već imate u frižideru. Ovaj puta, ja sam se igrala sa cveklom, ljubičastim kupusom i kurkumom. Moj favorit je kurkuma, koja je dala ovu divnu žuto-oker boju jajima. Cvekla, poznata po svojoj intenzivnoj ciklama boji je najveće razočarenje, jajima je dala jednu bezveznu braonkastu boju. Ljubičasti kupus je potpuno blesav jer jaja boji u plavo 🙂 A ako jaja u ovoj tečnosti ostavite duže dobijate tamnu teget ili čak crnu pa pripazite… Pored navedenih predloga, za bojenje možete koristiti i kafu, spanać, borovnice, nar…

Još ideja za dekoraciju potražite u Uskršnjem kuvaru / pdf knjižicu možete pogledati i preuzeti ovde. Zajedno sa Najbolja mama na svetu i Donkafa. Jaja dekorisana pirinčem pogledajte ovde.

Uskrs: prirodno bojena jaja

[recept]

Cvekla

• cvekla, oko 500 g
• oko 1 l vode
• 2 kašike sirćeta

Cveklu očistite, pa narendajte na krupno. Stavite u šerpu, dodajte sirće i prelijte vodom. Stavite na ringlu, pustite da proključa na najjačoj temperaturi, smanjite i krčkajte oko 30 minuta. Ako se pojavi pena na vrhu, skinite kašikom. Posle tog vremena, procedite, pa tečnost sipajte nazad u šerpu i poređajte kuvana, topla jaja tako da budu u jednom sloju i potpuno pokrivena tečnošću. Ostavite ih nekoliko sati u boji, najbolje preko noći. Gotova premažite sa uljem radi sjaja.
 

Ljubičasti kupus

• ljubičasti kupus, oko 500 g
• oko 1 l vode
• 2 kašike sirćeta

Kupus naseckajte pa dodajte u šerpu sa vodom i sirćetom. Stavite da provri pa smanjite i krčkajte oko 30 minuta. Procedite pa tečnost vratite nazad u šerpu. Dodajte kuvana, topla jaja, u jednom sloju, neka budu skroz potopljena. Ovu boju redovno proveravajte kako napreduje, jer je intenzivna. Ako jaja ostavite predugo u boji, mogu poprimiti tamno plavu ili čak crnu boju. Kada dostignu željenu nijansu, izvadite, osušite i premažite uljem.

 

Kurkuma

• 7 kašika kurkume
• oko 1 l vode
• 2 kašike sirćeta

U šerpu sipajte vodu, sirće i dodajte kurkumu. Promešajte kako bi se kurkuma rastvorila i kuvajte do ključanja. Sve vreme mešajte kako vam se kurkuma ne bi uhvatila za dno šerpe. U ovu tečnost stavite kuvana, topla jaja, u jednom sloju, neka budu skroz potopljena. Redovno proveravajte kako napreduje bojenje. Kada dostignu željenu nijansu, jaja izvadite, osušite i premažite sa uljem.
 

Napomena:

• Ako ste u mogućnosti, koristite svetlija jaja za što bolji efekat. Imajte na umu da svako jaje drugačije reaguje na boju pa će rezultati biti različiti od jajeta do jajeta.

[/recept]

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Ema March 30, 2015 at 12:09

  Hvalahvalahvala na ovome! Baš tražim s čim bi mogla prirodno ofarbati jaja a da nije luk i nađem odgovor odmah kod tebe 😀
  woohoo!

 • Reply Predrag March 31, 2015 at 09:00

  Kurkumin E100, prirodna boja. Nije ni svaki E tako loš 🙂

 • Reply Mia March 31, 2015 at 12:30

  Prosle godine sam pokusala farbanje jaja prirodnim bojama. Kurkuma ofarbala u prelepu zutu boju a cvekla i crveni kupus nista. Onda sam se setila soka od visanja pa jaja koja nisu uspela da se ofarbaju kupusom i cveklom, ofarbala sokom od visanja. Dobije se prelepa tamno bordo boja.

  • Reply Ana @ Prstohvat soli March 31, 2015 at 12:32

   Daaa, cvekla je totalno razocarenje :/ Ali ne znam kako ti kupus boja nije uspela, moja su se bas ofarbala, kao sto vidis na slici 🙂 Mozda nisi dugo drzala u tecnosti… Hvala za tip za visnju!

 • Reply Marina April 29, 2016 at 17:48

  Divno….i mi smo sa cveklom,kurkumom i lukovinom….cvekla nista ….dobro je nismo jedine..mislile smo da radimo nešto pogrešno…. ali ljubičasti kupus pa ovo je prelepo…samo smo mi imali zuta obična jaja pa nisu boje kao kod vas intezivne….

  • Reply Ana @ Prstohvat soli April 30, 2016 at 09:31

   Cvekla je potpuno razočarenje. Obzirom kako inače boji sve na šta kapne sok, za farbanje jaja je totalni promašaj.

  Leave a Reply