Uskrs: Jaja dekorisana pirinčem

March 26, 2015

Uskrs: Jaja dekorisana pirinčem

Uskrs nam se opasno približio, vreme je da počnemo da planiramo uskršnju trpezu i sakupljamo ideje za farbanje jaja.

U saradnji sa Donkafom i Najbolja mama na svetu nastala je još jedna knjižica posvećena uskršnjoj trpezi. Pored recepata (pripremile Lana, Gaga, Olivera i Milica) i zanimljivih priča o Uskrsu, u njoj ćete pronaći i 3 ideje za dekorisanje jaja. Ovaj deo je pripao meni na moj užas i oduševljenje 🙂 Kada živite u zemlji gde svaka žena farba jaja i to radi pakleno dobro, nije jednostavno ponuditi nešto novo i dovoljno zanimljivo. Zato, nadam se da će vam se moje ideje svideti i inspirisati 🙂

Pirinač! Svi ga imamo u šteku, trebaju vam samo još dobre boje za farbanje, plastična posudica i malo strpljenja. Efekat koji se dobija je zaista poseban, mene je podsetio na časove likovnog, kada smo sa četkicama za zube prskali po papiru i dobijali onaj kul efekat. Možete raditi sa jednom bojom ili kombinovati više za efektniji izgled. Obavezno koristite i zaštitne rukavice, jer ne želite danima posle da šetate sa šarenim prstima.

Uskršnji kuvar (pdf) možete pogledati i preuzeti ovde.
Pogledajte još i kako da prirodno obojite jaja i kako da ih dekorišete trakom i sličicama.

Uskrs: Jaja dekorisana pirinčem

[recept]

Jaja dekorisana pirinčem

Potrebno je:

• pirinač dugog zrna
• boja za jaja u gelu ili tečna boja za jaja
• okrugla plastična posuda prečnika 8-10 cm, sa poklopcem (od nekog sirnog namaza, kajmaka i sl.)
• zaštitne rukavice

Jaja skuvajte, izvadite iz vode i osušite papirnatim ubrusom. Za dalji rad jaja treba da budu topla. Tako da sve radite odmah po kuvanju.

U posudu sipajte oko 2 kašike pirinča. Količina pirinča zavisi od posude u kojoj radite, nikako ne treba da je napunite do vrha. Preko pirinča nakapajte gel boju i promešajte kako bi se pirinač obojio. Stavite jaje, poklopite i „mućkajte“. Nemojte to da radite jako kako ne biste razbili jaje, već nežno promrdajte par puta. Ako budete duže radili, jaje će se skroz obojiti. Po potrebi promrdajte jaje prstima, zato su vam potrebne rukavice. Vremenom ćete dodavati po još malo boje, jer pirinač upija i suši se. Ako vam ponestane boje, sipajte vrlo malo vode, tek toliko da pokvasite pirinač. Za svaku boju koristite zasebnu posudu. Možete kombinovati i dve boje, prvo jaje ubacite u posudu sa jednom bojom, pa u posudu sa drugom bojom. Jaja ostavite da se ohlade, pa premažite sa malo ulja radi sjaja.
[/recept]

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply What's for dessert? March 26, 2015 at 17:50

  Odlična ideja! Mislim da ću to isprobati ove godine

 • Reply Dubravka March 27, 2015 at 11:28

  Ja pak živim na Novom Zelandu gd euopšte ne farbaju jaja imaju samo čokoladna i mančmelou.Mi naravno farbamo , ako se snadjemo i nama je ovakav post dar sa neba .Hvala

 • Reply nina March 27, 2015 at 11:33

  Super ideja…prelijepa su.

 • Reply a May 2, 2016 at 14:25

  steta sto ne mogu poslati sliku! super ideja – projekat uspio ?. hvala mnogo!!

 • Leave a Reply