Sutlijaš sa voćnim sosom

May 24, 2019

Sutlijaš sa voćnim sosom

Mnogo vas me je pitalo za recept za ovaj sutlijaš kada sam ga objavima na Instagramu. Nikakva mudrost od recepta, ako znate da pravite sutlijaš, potrebno je samo da mu dodate voćni sosića i eto ga 🙂 Ali, za sve vas koji ne spremate sutlijaš često ili nemate recept, evo recepta…

Sutlijaš sam počela intenzivno da spremam kada je klinja počeo sve da jede. Volim da mu spremim za večeru ili kao užinu. A on ga obožava! Naravno, kada spremam njemu, to je prilagođena verzija u koju ne dodajem šećer. Sutlijaš zasladim sa svežim urmama ili kokosovim šećerom i to tek toliko da se malo oseti. Tako ga i mi jedemo, ali za nas velike dodam i nešto na vrh – hrskavi keks ili koštunjavo voće. Super poslastica je taj sutlijaš, zar ne!

Sutlijaš sa voćnim sosom

Sutlijaš sa voćnim sosom

za dve osobe

sastojci

50 g pirinča (iz mog iskustva najbolje oblog zrna; ja koristim dm-ov pirinač za sutlijaš)
oko 800 ml mleka (možete koristit i neko biljno, ja uglavnom radim sa kravljim), po potrebi dolijem još
4-5 svežih urmi i(li 2 kašike kokosovog šećer)*
1/2 kašičice cimeta

oko 100 g crvenog miksa povrća (ja koristim smrznute ribizle, maline, jagode)
2 kašike kokosovog šećera*

priprema

Urme očistiti od koštica i dobro operite. Ja ih stavim u secka i sipnem malo vruće vode i usitnim dok ne dobijem nešto kao pastu. U šerpu sipam mleko, dodam pastu od urmi, cimet i pirinač. Stavim na najjaču temperaturu da mleko provri, pa smanjim da se sutlijaš kuva na niskoj temepraturi. Malo pa malo promešam, kako se pirinač ne bi zalepio za dno. Kuvam dok pirinač ne upije skoro svo mleko, onako da ostane ređi, jer će se hlađenjem dodatno “stegnuti”. Obično ga služim dok je još topao.

Dok se sutlijaš kuva, spremite i sos. U šerpicu stavite zamrznuto voće i kokosov šećer pa stavite da provri, smanjite temperaturu i krčkajte dok se voće ne raspadne i blago se ukuva. Ne mora dugo, nego tek da se sve poveže u sos. Možete ga naknadno usitniti štapnim mikserom, ako nećete komadiće voća u sosu.

Sutlijaš sipajte u posude u kojima ćete ga služiti, a sos možete ispod ili na sutlijaš. Na vrh možete dodati nešto hrskavo, pečeno koštunjavo voće ili kao ja u ovom slučaju keks (ovo je Integrino).

napomene

Ovo su zaslađivači koje ja koristim kada spremam za nas, jer gledam da zbog deteta ne koristim običan šećer. Ako nemate problem sa šećerom, slobodno koristite beli ili smeđi, samo količinu prilagodite svom ukusu. Uvek se može naknadno dodati, dok su i sutlijaš i voćni sos još topli.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply