Sutlijaš sa čokoladom

June 5, 2015

Sutlijas sa cokoladom

U našoj kući je uvek bilo bar 100 g Menaž čokolade. Stoji u šteku sa ostalim namirnicama, mama je čuva za kolač ili tortu. A samo je pitanje vremena kada će neko od nas načeti to pakovanje, poklopati koju štanglu uz izgovor da mu je baš pao šećer.

Ako niste znali, a ja nisam – Menaž je naša najstarija čokolada za kuvanje, nastala još 1922.god. Meni je jedan od dražih domaćih brendova jer je kvalitetna, nije skupa, a iako često koristim one sa većim procentom kakaa, Menažu se vraćam uvek kada mi treba nešto u šta mogu da se pouzdam.

Ovaj put je dobila glavnu ulogu u jednom sutlijašu. Sutlijaš nije poslastica za moj zub, čak mogu da kažem da nisam ljubitelj, ali ako mu dodate pozamašnu količinu čokolade možemo da pričamo 🙂 Pošto sam htela da ukus čokolade dominira, nisam ga aromatizovala, ali to možete uraditi tako što u mleko dok se kuva stavite štapić cimeta, koricu pomorandže ili rasečenu šipku vanile.

U vreme kada proizvodi na kojima smo odrasli nestaju, a kvalitetnih namirnica je sve manje, lepo je znati da postoji nešto što ima kontinuitet dugi niz godina. I to treba čuvati i poštovati.

Sutlijas sa cokoladom

[recept]

Sutlijaš sa čokoladom

za 4 osobe

Sastojci:

• 100 g pirinča
• 850 ml mleka, najbolje punomasnog
• 1 kašika putera
• 200 g Menaž čokolade
• 3 kašike šećera

Priprema:

Čokoladu usitnite uz pomoć noža. Pirinač operite pod mlazom hladne vode. Prebacite u šerpu, najbolje sa debelim dnom, pa prelijte sa mlekom i dodajte šećer.
Stavite na ringlu i kuvajte na laganoj vatri. Ja sam kuvala na 2. od 9 podeoka. Poenta je da mleko ne iskipi. Često mešajte da se slučajno pirinač ne zalepi za dno i zagori. Kuvajte dok ne dobijete masu kao puding. Vremenski vam ne mogu reći koliko, jer svaka ringla i šerpa su drugačije. Onda ubacite usitnjenu čokoladu iz više puta, svaki put dobro promešajte. Na kraju umešajte i puter. Sve dobro promešajte, sklonite sa ringle i ostavite da se prohladi pa servirajte u čaše ili činije. Po želji, pospite sa pečenim lešnikom i seckanom čokoladom.

Napomene:

Mleko pošećerite po svom ukusu, meni su 3 kašike više nego dovoljne, ali ja jedem manje slatko. U svakom slučaju probajte pa doterajte po ukusu.

Dok se pirinač kuva u mleku, ako volite možete dodati štapić cimeta, koricu pomorandže ili štapić i zrnca vanile. Ako stavljate cimet, izvadite ga posle 10-15 minuta ili čim pusti aromu.
[/recept]

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Andrea June 29, 2016 at 11:12

    Još jedan Vaš recept koji je preukusan! 🙂 ukućani oduševljeni. 🙂 😉

  • Leave a Reply