salata-sargarepa

Hm, teško da je salata od šargarepe ikada mogla da probudi neke emocije kod mene. Bar sam tako mislila dok nisam ovu probala i zato hvala kumi na receptu, jer je ova salata razbila tu predrasudu. Sirova, krckava šargarepa začinjena ljutom pečenom paprikom i gomilom belog luka. Može se služiti kao salata ili kao “umak”, dodatak na brusketima ili običnim krekerima, a ide odlično i uz meso.

Jednostavna je za pripremu, tako da uvek imam jednu teglu (najpraktičnije za čuvanje:) u frižideru. Posebna je jer ukus možete prilagođavati sebi, da li ćete kiselije, pikantnije, slanije, više/manje belog luka… Samo je bitno da stavite dosta ulja, jer ga šargarepa baš traži i dosta peršuna. Dole navedene mere su moje idealne, a vi probajte pa ih prilagodite sebi.

salata-saragrepa

[recept]

Salata od šargarepe

Sastojci:

• 400 g šargarepe
• 1 pečena ljuta paprika
• 3-4 čena belog luka
• pola kašičice soli
• 3 kašike sirćeta
• 5 kašika maslinovog ulja
• puna šaka peršuna

Priprema:

Šargarepu očistite, isecite na debele kolutove odnosno na veličinu prilagođenu vašem secku, blenderu…. Beli luk očistite. Pečenu ljutu papriku takođe očistite. Možete koristiti pečenu iz zamrzivača ili svežu ljutu ispeći u rerni na gril programu.

U secka stavite šargarepu, beli luk, papriku, peršun i usitnite. Pazite da ne preterate kako ne bi dobili pastu, šargarepa treba da ostane u kockicama. Prebacite u veću posudu pa posolite, sipajte ulje i sirće. Prebacite u posudu sa poklopcem ili u teglu i ostavite u frižider da se ukusi povežu i da se salata ohladi.
[/recept]

10 thoughts on “ Salata od šargarepe ”

  1. Ovako ju još nisam probala i iskreno, veselim se isprobati jer inače običnu salatu od mrkve nisam voljela jesti.. Ovog ljeta sam ju kombinirala sa svježom naribanom ciklom i odlično je! Evo, sad imam 2 super recepta za finu salatu od mrkve 🙂

Leave a Reply