Puter od lešnika

October 7, 2019

Koje su to namirnice bez kojih ne možete da zamislite svoju kuhinju? Kod mene je to biber, puter, jaja. Od skoro i puter od koštunjavog voća (nekmijebogupomoći!). Užasno jednostavan i ukusan dodatak jelima, garantujem vam da ćete se i vi “navući”, ako ga probate. Zato, ako ste slabog karaktera, bolje preskočite ovaj post ?

Za puter od koštunjavog voća vam je potreban dobar/jak multipraktik i malo strpljenja 🙂 Strpljenja u smislu, da iako je ovo jedan ultra jednostavan i brz “recept”, kada koštunjavo voće ubacite u mašinu, dajte toj mašini fore da ovu tvrdu namirnicu transformiše u tečnu. Koliko će to trajati, zavisi od mašine.

U poređenju sa kupovnim puterima, daleko više je isplativije praviti domaći. Ovaj puter posmatrajte kao začin, kašičica je dovoljna da običnom smutiju poboljša ukus. Ok, nećemo se lagati, ponekad se puter jede direkt iz teglice, pa ode i nekoliko kašičica. Ipak, imajte na umu da je ovo jedna kalorijska bomba ?Pa mislim, ima li ovaj “recept” bolje preporuke od toga da je strava ukusan, da se pravi od jedne namirnice i da priprema traje nekoliko minuta!

Post je urađen u saradnji sa KitchenAid Srbija. Za prirpemu je korišćen ovaj model KitchenAid multipraktik-a.

Puter od lešnika

za jednu teglicu od oko 300 ml

sastojci

300 g pečenog lešnika
mrvica soli ili malo meda ili agave sirupa, po želji

priprema

Lešnik očistite od ljuske. Stavite ga u multipraktik (ako želte da sladi dodajte malo meda ili agave sirupa, za slanu verziju prstohvat soli; možete i izostaviti začin) i krenite sa miksanjem. Povremeno zaustavite mašinu kako bi masu skinuli sa zidova posude i kako bi se multipraktik ohladio, ako se brzo zagreva. Lešnik će prvo da se samelje, pa će vremenom da se stvori smesa kao pesak, potom postaje sve više vlažan i na kraju gotovo tečan. Vreme za koje će se ovo desiti zavisi od vaše mašine, kod mene je to trajalo oko 8 minuta.

Ako želite rustičnu teksturu, malo lešnika možete ugrubo usitniti pa ubaciti na kraju u puter.
Na ovaj način možete spremiti i puter od badema, oraha, možete mešati koštunjavo voće i razne semenke. Puter od koštunjavog voća možete stavljati u kaše, smuti, ponekad dodam i u kolače, možete mazati na pirinčane galete…

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply