Pizza iz furune

Zamislite vruću, mirisnu, hrskavu, picu kao iz vaše omiljene picerije, u kućnoj radinosti?
Mislite da je nemoguće? E pa nije, veoma je prosto, treba vam samo furuna u sopstvenom ili tuđem dvorištu 🙂
Priprema pice u furunu iako deluje komplikovano i samo majstorima pica dostupno je velika zabluda. Veoma je prosto, ako znate da vam je za dobru picu potrebna dobra vatra. I to je to, najveća misterija je otkrivena. Ok, ok, potreban vam je dobar recept za testo, doćićemo i do toga 🙂 Pečenje pice u furuni nije mali posao, sigurno će vam oduzeti dobar deo dana. Ali kada na kraju čitave parade probate svoju prvu, majstorski pripremljenu picu, shvatićete da uloženi trud vredi svakog minuta, a kada uđete u štos verovatno ćete počećete da razmišljate o otvaranju spostvene picerije!

Pizza iz furunePizza iz furune

Za pravljenje dobre pice, potrebna je jaka vatra i visoka temperatura. Pica se peče na temperaturi od 400-450°C.
Pored drva, poželjno je pripremiti i sitne grančice, npr. grane od loze jako dobro gore, kako bi ste održavali vatru. U zavisnoti od materijala koji ložite i konstrukcije vaše furune, potrebnu temperaturu možete postići za sat, a često i za više vremena. Temperaturu možete proveravati ukoliko posedujete IC termometar. Zgodna stvarčica koja će vam olakšati posao, no nije neophodna. Uvek možete ubaciti komad testa i po ponašanju možete videti da li je furuna spreman. Ako ubrzo nakon ubacivanja počne da se diže i da se javljaju klobuci po testu, furuna je spremna. Vremenom ćete razviti osećaj i moći ćete da procenite/osetite da li je furuna spremna bez pomagala.

Od potrebnih alatki, potrebna vam je neka alatka za uklanjanje vatre i žara (mi sami napravili), mesingana četka i drvena/aluminijumska lopata za picu. Pomoću nje ubacujete picu u furunu i baratate sa testom. Picu je potrebno okretati ka vatri, kako bi se svaka strana ravnomerno ispekla. Preporučujem upotrebu aluminijumske, tanje su i sa njima se lakše obrće testo. Drvene se od toplote suše i pucaju. Ovo pričam iz iskustva 🙂 Iako je razlika u ceni osetna, ne vredi štedeti na ovakvim stvarima, kaže meni iskustvo. Veoma lako se nabaljavljaju preko interneta.

Lopata za pizzu
E sad, kako to izgleda… Kada furuna dostigne potrebnu temperaturu, odgovarajućom alatkom gurnete vatru i žar u zadnji deo furune. Deo na kome ćete peći picu dobro očistite četkom od pepela. Baratanje lopatom za picu zahteva spretnost i strpljivost, zato je dobro da to radi neko ko poseduje ove kvalitete :). Razvucite testo na samoj lopati koju ste obilato posuli brašnom. Rasporedite sos (nemojte stavljati puno sosa, kod pečenja pice manje je više) i dodatke. Kada je furuna spremna, kratkim i hitrim pokretima svucite picu sa lopate. Uz dobru T testo se momentalno diže i počinju da se stvaraju klobuci. Testo okrećete ka vatri uz pomoć lopate, kako bi se sve strane ravnomerno ispekle. Podvucite lopatu ispod testa i laganim pokretim okrećite. Takođe, lopata može poslužiti i kao zaštita od toplote, ako vam je vatra prejaka, postavite je između plamena i testa. Uz dobru vatru, pica bi trebalo da bude pečena za oko 3 minuta. Nemojte očekivati da ispečete brdo pica sa jednom vatrom, jer temperatura opada i svaka naredna pica se duže peče. Ovo opet zavisi od konstrukcije furune. I bitno je da sve vreme motrite na picu, nema šetanje, ispijanja piva, čavrljanja i sl. radnji 🙂

A inače da znate, kada završite sa picom, i kako furuna krene da se hladi i dođe na T od oko 250°C, odlično je imati pri ruci hlebno testo, pa ubaciti jedan hleb da se peče 🙂

ic termometarPizza iz furunePizza iz furunePizza iz furune

Što se tiče testa za picu, isporobala sam razna. Poslednjih godina koristim recept koji sledi, bilo u furuni ili u običnoj rerni. Negde na netu sam ga pronašla i tada je potraga stala. Testo je savršeno! I nema šanse da ne uspe, pa čak i sa kvascem koji je duže stajao otovren, ono bude dobro. Često deo belog zamenim heljdinim ili drugim integralnim brašnom i i dalje je savršeno 🙂 Isprobala sam i testa koja stoje u frižideru, u kombinaciji sa furunom je to bilo super. Ali kad mi treba brzo, jednostavno i provereno koristim baš ovo. U stvari, koristim uglavnom ovaj recept za testo 🙂

Ako vas zanima još finih & maštovitih recepata za pizze, sigurno ćete ih naći ovde.

Margarita pizza

[recept]

Margarita

Testo:

• 320 g brašna
• 1 kašičica soli
• 1 kašičica instant kvasca
• 1 kašika šećera
• 1 kašika maslinovog ulja
• 175 ml mlake vode

Brašno pomešajte sa solju. Kvasac sipajte u činijicu, dodajte šećer i prelijte toplom vodom. Ostavite da se aktivira.

Aktiviran kvasac sipajte u brašno, dodajte maslinovo ulje. Zamesite testo. Preručite na radnu površinu i mesite 10-ak minuta dok ne postane glatko pod rukom. Ostavite 45-60 minuta da se udvostruči.

Paradajz sos:

• 1 konzerva paradajz pelata
• 3-4 čena belog luka
• 30 ml maslinovog ulja
• so po ukusu
• biber

Beli luk sitno naseckajte. Paradajz usitnite.
Ulje sipajte u šerpicu, dodajte luk i stavite na laganu vatru da se zagreva. Luk ne stavljamo u vrelo ulje da ne bi izgoreo. Kada luk poprimi žućkastu boju, sipajte pelat, so i biber. Pojačajte vatru i ostavite da krčka 6-7 minuta. Nije problem ako sos bude malo ređi, dodatno će se zgusnuti tokom pečenja pice.

I još:

• nekoliko listića bosiljka
• 125 g mocarele

Lopatu za picu pospite sa brašnom. Nadošlo testo lagano premestite na lopatu. Prstima razvucite u krug, debljine oko 1 cm, pašeći da ne pocepate testo negde. Nanesite nekoliko kašika paradajz sosa, iscepkajte mocarelu po vrhu. Stavite u furunu da se peče. Kada je pica pečena i izvađena iz furune, poređajte listiće bosiljka. Dodatno prelijte sa malo maslinovog ulja.

[/recept]

4 thoughts on “ Pizza iz furune ”

  1. V. za predsednika! Ana za potpredsednika!

    Pa da u Srbiji jedemo najbolju picu! Ako se nećkate oko biznisa koji treba da otvorite, onda stvarno nema dileme.

  2. Savrseno! Stvarno je tacno da su jednostavne stvari najlepse. Nije mi jasno da li treba ovakvoj lepoti dodaavati ista. I da ne zaboravim – blago vama na ovakvom mestu.

Leave a Reply