Pesto od sremuša

Pesto od sremusa

Definitivno najbolji pesto koji sam do sad probala. Sremušu je sezona, nažalost ne traje dugo, zato iskoristite dok su pijace pune. Meni je najdraži kao “začin” u salati, da fin lukast šmekić, ali ne tako napadan kao beli luk.

Inače, ne mogu reći da mi je pesto sam po sebi bio nešto za čim sam luda. Svakom koji sam probala našla sam manu, sa bosiljkom mi je isuviše jak, sa peršunom, pih ništa posebno… I tako beše sve do pojave sremuša :) Kako se samo divno uklopio sa pečenim orasima i pekorinom, ukus mu je fino izbalansiran, iako sadrži veoma jake arome, nekako su legle jedna uz drugu. Kako ga iskoristiti, ostavljam vašoj mašti na volju, meni najbolja kobinacija je i najjednostavnija – krem sir, kašikica pesta i prepečeni hleb.


Pesto od sremuša


za 1 manju teglu

Sastojci:

• 100 g sremuša
• 50 g oraha
• 25 g pekorino sira, sitno rendani
• maslinovo ulje
• so, biber, po uksu

Priprema:

Orahe blago prepecite na suvom tiganju, pazeći da ne zagore. Sremuš operite i očistite. Stavite u multipraktik, seckalicu ili šta već imate, dodajte sitno rendani pekorino i pečene orahe. Posolite i pobiberite po ukusu. Usitnite sastojke, pa polako sipajte malo maslinovog ulja, dok se masa fino ne poveže. Prebacite u teglu, zalijte maslinovim uljem i ostavite u frižider do korišćenja.