Ili ga volite ili mrzite, ali mu ne možete osporiti magičan izgled!


Moja ljubav prema ovom lateu je došla postepeno. Prvi put kada sam ga probala, bio mi je apsolutno užasan. Još gore je bilo kada sam ga probala u Japanu, tamo je imao ukus algi 😀 Ne znam zašto, ali ima nečeg magičnog u boji matcha praha što me intrigira pa nisam odustala od njega. Prvo sam ga zavolela u obliku granole, pa u kolaču i lagano sam došla do latea koji sam prilagodila svom ukusu.

Matcha late

Znam da mnogi koji su ga probali nisu pozitivno odreagovali na njegov ukus, zato je to napitak samo za one koji vole malo čudnije arome i ukuse 🙂 Što se tiče matcha praha, možete ga kupiti na nekoliko lokacija u Beogradu. Fora je samo da pronađete dobar, ja moram reći da je bilo povuci-potegni sa tim. Nisam stručnjak da vam kažem kako i šta, ali kako sam iz Japana donela prah to mi je parametar kojim se vodim, što se izgleda i ukusa tiče. Gledajte poreklo praha i boju. Najbolje je da bude iz Japana (jel!) i da ima živu, zelenu boju (nikako onu mrtvu, kao prah od osušenog lišća, a sa tim sam se susrela u Bgu, takav prah aposlutno ima ukus blata i sigurno nikada više nećete želeti da ga probate).

Post je urađen u saradji sa KitchenAid Srbija.

Matcha late

Matcha je najkalitetnija vrsta zelenog čaja. U obliku praha je koji se dobija mlevenjem najfinijeg lišća zelenog čaja, pa za razliku od klasičnog zelenog čaja gde se lišće potapa u vodu i vadi pre konzumacije, ovde konzumirate ceo list. Izuzetno je bogat antioksidansima i drugim nutrijentima. Vezuje se za Japan i ceremoniju čaja.

za dve osobe

sastojci

2 kašičice matcha praha
2 kašike vrele vode
400 ml mleka (kravlje, bademovo, koje inače koristite)
med, agave sirup po ukusu
late možete aromatizovati sa začinima tipa vanila, kardamon i sl.

priprema

Spremite dve šolje ili čaše, u svaku prosejte po kašičicu matcha praha, sipajte vruću (ne provrelu) vodu pa dobro umutite da dobijete homogenu smesu. Ovo je najbolje da uradite pomoću metlice od bambusa za matcha čaj (ovo vredi imati samo ako pijete matcha čaj), ali ako nemate može kako god 🙂 Samo je važno da prah dobro rastvorite u vodi.

Mleko stavite da se greje (ako stavljate neki začin, ovo je trenutak da ga dodate), sklonite sa ringle pre nego što provri, treba da počne da struji. Mleko umutite pomoću štapnog miksera sa dodatkom za penu (mleko možete umutiti i pomoću francuske prese, mutilice za nes kafu, blendera). Mleko sipajte u čaše sa matchom, lagano sjedinite kako ne bi poremetili penu na vrhu. Za bolji efekat možete kašikom skloniti penu u stranu, pa sipati mleko i na kraju dodatu penu. Dodajte zaslađivač po ukusu. Služite odmah.

5 thoughts on “ Matcha late ”

  1. Napokon da pogledam i tvoj recept. 🙂 Ja ga spremam sa pola količine mleka i pola količine vode, medom i sa pola kašičice kokosovog putera. To sam videla na nekom blogu i jako mi se dopalo. Posebno ako ga pijem ujutro. 🙂

  2. Hvala ne receptu. A gde ste uspeli da pronadjete matcha orah u Bgu a da bar lici na onaj iz Japana . Srdacan pozdrav Natalija

    1. Poštovana, da li imate iskustvo, koje prodavnice su od poverenha za kupovinu ovoga čaja? Obzirom na njegovu prirodu i naš ne tako redak običaj da je bitnija zarada od svega, siguran sam da ima falševa. Hvala unapred na informaciji.

Leave a Reply