Mango, jogurt & đumbir sladoled

July 2, 2015

sladoled1

Leto je konačno tuuu, i red je da ga pozdravimo domaćim sladoledom!

Ovo je tip sladoleda za sve nas ljubitelje Rumenka ili Cmoka 🙂 Mango za malo egzotike, grčki jogurt da ga učinom kaloričnijim i mrvica ukusa đumbira da ga začinimo. Ako ne volite đumbir, mada je u ovoj kombinaciji super, nemojte ga dodavati u sirup.
Što se tiče kalupa, ja koristim ove kalupe, možete ih kupiti u radnjama sa Ikea robom. Ako vas smara da tražite kalupe, sladoled možete praviti i u plastičnim čašama, samo što ćete onda, sa ovim receptom, dobiti manje od šest komada. Štapiće možete kupiti u radnjama sa opremom za depilaciju. Ikeini kalupi dolaze sa plastičnim štapićima, ali meni je lepše kada koristim drvene, efektnije je.

Na ovaj način možete praviti sladoled i sa drugim voćem, jednom kada ga spremite na ovaj način videćete kako tu nema puno mudrosti. Ovo je jedna zdravija verzija sladoleda, koju lako možete prilagoditi svom ukusu. I za klince je svakako bolje domaće 😉

sladoled sa mangom i jogurtom2

[recept]

Mango, jogurt & đumbir sladoled

( adaptirani recept )

za 6 komada

Sastojci za sirup:

• 50 g šećera
• 50 ml vode
• 10 g svežeg đumbira

Sastojci za sladoled:

• 1 mango težine oko 500 g sa košticom
• 170 g grčkog jogurta
• med, sirup od đumbira

Priprema:

Za sirup, u šerpicu sipajte šećer i vodu pa dodajte očišćen i tanko isečen đumbir. Sačekajte da provri pa kuvajte na srednjoj vatri oko 2 minuta. Sklonite sa ringle i ostavite oko 30 minuta da đumbir pusti aromu pa procedite i uklonite đumbir. Ostavite da se skroz ohladi.

Pripremite kalupe.
Grčki jogurt zasladite medom po ukusu, ja stavim jednu ravnu kašike za umereno slatko. Mango isecite na kocke. Uz pomoć štapnog miksera ili u manjem secku mango sa sirupom pretvorite u kašu. U svaki kalup sipajte naizmenično mango i jogurt u nekoliko slojeva. Na kraju, uz pomoć štapića za ražnjić možete proći kroz slojeve za efektniji izgled. Pošto je moja masa bila gusta, odmah sam ubola štapiće, a možete ih zabosti i posle 30-45 min u zamrzivaču. Stavite kalupe u zamrzivač, najbolje preko noći.
Pre služenja, kalupe potopite u toplu vodu na nekoliko sekundi kako bi sladoled lakše ispao.
[/recept]

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply