Lagana letnja pasta sa buratom

July 25, 2022

Ova pasta je prava hrana za letnje dane. Brzo se sprema, a prepuna je ukusa.

Za pripremu sam koristila BioOrto proizvode. BioOrto je organska farma iz Apulije u Italiji. Kod nas ih možete pronaći u Demetrinom vrtu ili direkt kod uvoynika Carne & Sale.

U pitanju su proizvodi vrhunskog kvaliteta, sa naglaskom na maslinovom ulju. Pored ulja, probala sam žuti paradajz u salamuri, masline u salamuri, pesto od bosiljka sa belim lukom. Sve sam iskoristila za pripremu lagane paste koju sam obogatila komadom burrata sira te joj dala na “težini”.

Lagana letnja pasta sa buratom

za 2 -3 osobe

sastojci

oko 250 g testenine
BioOrto masline u salamuri
BioOrto žuti paradajz Datterini
čen belog luka
BioOrto maslinovo ulje
150 g burrata sira
BioOrto pesto sos od bosiljka
so, biber, sveži listovi bosiljka

priprema

Masline očistite od koštice. Stavite testeninu da se skuva u posoljenoj vodi.
Čen belog luka ignječite nožem. Bacite ga u tiganj sa zagrejanim malsinovim uljem i ostavite kratko da pusti aromu. Možete ga izvaditi, ali i ne morate. Dodajte masline i paradajz pa kratko propržite. Posolite i pobiberite po ukusu. Ako želite, paradajz možete blago izgnjačiti da pusti sok i napravi više sosa.

Kada testenina bude kuvana al dente, prebacite je u tiganj sa ostalim sastojcima. Nalijte sa malo vode u kojoj se kuvala i promešajte. Probajte pa dodajte soli ako je potrebno. Prebacite na tanjir za posluživanje, preko stavite komad burata sira i rasecite ga tako da se “krema” razlije po pasti. Dodatno prelijte testenunu sa maslinovim uljem, preko burate stavite koju kašičicu pesto sosa. Pospite sa listovima bosiljka i odmah poslužite.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Miki September 4, 2022 at 10:26

    Vrhunski recept 👏👏

  • Leave a Reply