Ne predajem se prazničnom ludilu, ali ovaj kraj godine je krajnje poseban za mene i znam da ću ga pamtiti, iako po našim navikama neće biti mnogo drugačiji od drugih…

Praznici me raduju, u stvari raduje me vreme koje ću provesti sa najbližima, rasterećeni od obaveza i ostalih gluposti svakodnevice. Vreme ušuškavanja, kako volim da ga zovem. Gledanje filmova do iznemoglosti, kuvanje vina (za mene čaja ove godine :D) i priprema i klopanje omiljenih jela. Keksići na nekoliko načina, Ruska salata, pečeni brie koji nam je postao tradicija 🙂 Jednostavne stvari, proverenog ukusa.

Već godinama unazad, dragim osobama i onima za koje znam da to cene i vole darujem jestive poklone. Smatram da nema lepšeg poklona od onog koji je neko svojom rukom izradio i uložio trud.

Ovi medaljoni su ultra laki za pripremu, a mogu biti divan i ukusan znak pažnje za svakog ljubitelja slatkog. Moj predlog je da koristite čokoladu sa 70% kakao delova, ali ako volite baš slatko koristite onu sa manje. Meni se sviđa balans između blago gorkaste čokolade i brusnice koja je slatko-kisela. Pekan orah je ukusom sličan domaćem, ali nekako blaži. Svakako, možete pustiti mašti na volju pa improvizovati sa sastojcima po svom ukusu ili ukusu osobe kojoj je poklon namenjen 😉

Post je urađen u saradnji sa dm Srbija.

Čokoladni medaljoni

za oko 20-ak komada prečnika oko 5 cm (količina zavisi od veličine kašičice/kašike koju koristite za sipanje čokolade)
ne trebaju vam precizne mere, možete improvizovati sa sastojcima koje ćete stavljati na medaljone i njihovim količinama

sastojci

250 g dmBio čokolade sa 70% kakao delova
dmBio pekan orasi
dmBio brusnica
dmBio ekspandirana kinoa

priprema

Spremite veliku tacnu ili pleh od rerne, stavite papir za pečenje unutra.

Spremite jednu šerpu i vatrostalnu činiju koja može da stane nju, ali da ne dodiruje dno šerpe. Sipajte vodu u šerpu i stavite na ringlu, upalite na srednje jaku vatru. U šerpu stavite činiju, ali dnom ne sme da dodiruje vodu. Svu čokoladu izlomite pa 200 g stavite u činiju da se topi, preostalih 50 g ostavite sa strane. Kada se čokolada u činiji otopi, izvadite je iz šerpe i sklonite u stranu pa dodajte 50 g čokolade, sačekajte da se dodata čokolada otopi pa dobro promešajte. Na ovaj način ćete dobiti medaljone koji se neće topiti na sobnoj temperaturi.

Na pripremljenu tacnu ili pleh sa papirom sipajte otopljenu čokoladu pomoću kašičice, treblo bi da se čokolada sam razlije u medaljon, ali možete je malo raširiti pomoću kašičice. Na svaki medaljon stavite pekan orah, brusnicu i pospite sa ekspandiranom kinoom. I tako dok ne potrošite svu čokoladu. Ostavite na sobnoj temperaturi da se čokolada stegne.

2 thoughts on “ Čokoladni medaljoni ”

  1. Poštovana Ana, divan Vam je recept. Popodne ću napraviti ove medaljone. Molila bih Vas samo da mi kažete gde ste kupili ova pakovanja? Praviću ih za poklon pa bih zelela tako da ih upakujem..

Leave a Reply