Pita bundevara

Pita bundevara je jedan od najukusnijih klasika jesenje trpeze. Verujem da svako ima dobar porodični, bakin recept i ovo je jedan takav.

Kad god vidim bundeve, setim se velikih primeraka koje su moji donosili kući, kada počne sezona. Deo bundeve bi se uvek isekao na manje kriške, poređao u pleh i sa malo šećera kriškice bi se pekle u rerni. Deo ode, naravno, u bundevaru, sa dooosta cimeta. I semenke se nisu bacale, već bi ih očistili, poređali na novinu i ostavile da se suše, a posle bismo ih slatko pogrickali. Ma divna je ovo povrćka, zar ne!

A šta vam treba za bundevaru… pa, za početak, jedan fin primerak bundeve, po mogućstvu iz sopstvene bašte 🙂

Pita bundevaraPita bundevaraPita bundevara

[recept]

Bundevara

recept objavljen u oktobarskom broju Mezze magazina

Sastojci:

• 1 kg krupno rendane bundeve
• pakovanje kora za pitu 500 g
• oko 100 ml ulja
• šećer
• cimet po ukusu

Priprema:

Upalite rernu na 180°C. Spremite veliki pleh od rerne.
Bundevu ogulite, pa narendajte na krupno. Podelite na 4 dela. Kore prebrojte pa podelite na 4 grupe po 3 kore. Svaka jufka se sastoji od 3 kore. Ulje sipajte u šolju, spremite četkicu.

Stavite prvu koru, dužom stranom ispred sebe. Sipajte kašičicu ulja pa razmažite sa četkicom. Pospite kašikom šećera, pa preklopite drugom korom i ponovite postupak. Stavite treću koru i rasporedite ¼ rendane bundeve. Po bundevi pospite kašiku šećera i cimet po ukusu. Prebacite po 1 cm leve i desne ivice pa uvijte kore. Jufke poređajte u pleh, premažite sa malo ulja.

Pecite na 180°C dok ne poprime zlatnu boju. Pečene ostavite da se ohlade. Isecite na šnite, pospite prah šećerom i poslužite.

(verzija za štampu)
[/recept]

9 thoughts on “ Bundevara ”

  1. Ranije sam je često jela jer je svekrva sprema sa domaćim korama, ali nisam neki ljubitelj. Mada, volim da probam kad ovako lepo izgleda 😉

Leave a Reply